Hoito-ohjeet


Tatuointi on haava. Muista pestä kädet hyvin, ennen kun kosket tatuointiin.

Poista kelmu 3-4 tunnin kuluttua ja pese tatuointi hyvin vedellä ja miedolla saippualla (esim. LV)

Anna tatuoinnin kuivua ennen, kun rasvaat sen. Rasvaa tatuointi voidemaisella Bepanthenilla (ei emulsio) tai muulla tatuointeihin tarkoitetulla jälkihoitorasvalla.

Voit käyttää kelmua suojana öisin ensimmäiset 1-2 vrk, tai mikäli tatuointiin kohdistuu hankausta vaatteista. Kelmu tulisi vaihtaa muutaman kerran päivässä ja tatuointi tulisi pestä ja rasvata ennen uutta kelmua. Kelmu suojaa tatuointia, mutta hautoo, joten tulee puhtaudesta huolehtia.

Mikäli käytössä on haavakalvo eli ns. keinoiho, voi se olla tatuoinnin suojana jopa 1 vrk, mikäli kalvo on säilynyt ehjänä. Kalvo hengittää, mutta ei päästä ulkopuolisia epäpuhtauksia iholle. Mikäli kalvon alle on kertynyt paljon verta ja kudosnestettä, tulisi kalvo ottaa pois aikaisemmin ja vaihtaa uuteen tai vaihtaa tavalliseen kelmuun. Kalvo lähtee helpoiten irti kulmista kuorimalla suihkun alla.

Pese tatuointi aamuin ja illoin, ja rasvaa usein päivän aikana, jottei tatuointi pääsisi kuivumaan.

Ihmisestä ja ihotyypistä riippuen paraneminen kestää 2-4 viikkoa. Pesua ja säännöllistä rasvaamista tulisi suorittaa kahden viikon ajan (14 vrk). Koska tatuointi on haava, pätee siihen normaalit haavanhoito-ohjeet eli muista pitää alue puhtaana, rasvata tatuointia ja antaa sen hengittää.

Riskit ja muuta huomioitavaa:


Tatuointi vuotaa jonkin verran mustetta ja kudosnestettä parin ensimmäisen päivän ajan, joten siitä ei kannata huolestua. Tatuoinnin ympärille voi myös tulla mustelmaa. Muutaman päivän jälkeen tatuoimisesta, tatuointiin tulee kutiava rupi, jota ei tule raapia tai repiä. Myös kuoriutuvan ihon ja ruven mukana lähtee mustetta. Kutinaan auttaa pesu ja rasvaus. Vältä hankausta paranevan tatuoinnin kohdalla (vaatteet, urheilu, kengät, sukat, sukkahousut jne…). Paranemisaikana tulisi välttää saunomista, kylpemistä ammeissa ja paljuissa, uimista uimahallissa ja luonnonvesissä, sekä kuntosalilaitteita. Kyseisten paikkojen bakteerit ovat aina tulehdusriski. Suoraa altistusta auringonvalolle tulisi välttää ainakin ensimmäisen kuukauden ajan, jonka jälkeen voi alkaa käyttää aurinkorasvaa.

Osa tatuoinnin paranemisvaiheista muistuttaa tulehdusta tatuoinnissa. Näitä ovat kuumotus, turvotus, punoitus ja särky ensimmäisten päivien ajan. Joskus isojen tatuointien jälkeen voi nousta hieman lämpöä samana iltana tatuoinnin laitosta. Tulehduksen merkkejä taas ovat useita päivä jatkuva särky, jomotus, kosketusarkuus, kuumotus iholla ja raju punoitus. Lisäksi tatuointiin voi tulla paiseen näköisiä alueita, tai tatuointi voi olla haavalla/kuopalla. Tatuointi voi erittää vaaleaa, kellertävää tai vihertävää nestettä, joka haisee pahalle. Lisäksi voi nousta kuume, sekä yleisvointi voi heikentyä. Mikäli epäilet tulehdusta, ole yhteydessä tatuoijaasi. Mikäli et tavoita tatuoijaasi heti, ota yhteys suoraan lääkäriin.

Tatuointimusteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, joskin tämä on hyvin harvinaista. 4.1.2022 alkaen liikkeessämme on ollut käytössä EU:n laatiman REACH -asetuksen mukaiset tatuointimusteet. Halutessasi saat tatuoijaltasi käytettävien musteiden ainesosaluettelon, josta voit tarkistaa mahdolliset yliherkkyysreaktioita aiheuttavat aineet. Ole yhteydessä tatuoijaasi mikäli epäilet allergista reaktiota.

Tatuointiin kuuluu aina takuu, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (mm. sormi-, kämmenen sisäpuoli ja jalkaterätatuoinnit). Mikäli huomaat tatuoinnissasi korjattavaa, olethan yhteydessä tatuoijaasi 2 kk:n sisällä tatuoimisesta.

Hoitovirheestä (mm.tulehdukset ja hoitamatta jättäminen…) johtuvat korjaukset tai ikääntyessään haalistuneiden tatuointien vahvistukset eivät kuulu takuuseen, joten muistathan noudattaa ohjeita.

Haluaisimme nähdä kuvasi parantuneena, joten jos mahdollista, ota yhteyttä tatuoijaasi noin kuukauden päästä laitosta.

Kaikissa kysymyksissä ja ongelmatilanteissa, käänny aina ensin tatuoijasi puoleen.